Banyak khasiat Alfalfa yang telah diketahui umum.Jom kita tengok apa khasiat Alfalfa yang boleh digunapakai untuk simptom berikut:
Bengkak, sakit
sendi, arthritis, ulser, penyakit perut, masalah kolon, sakit ulu hati,
hernia, sembab air, tiada selera makan, bengkak buku lali dan kaki,
sinus, alahan, hayfever, gout, bau badan, kaki busuk, nafas berbau,
serta tujuan detoksifikasi.
Alfalfa adalah
semulajadi, antihistamin, diuretik, membantu penghadaman , kaya
denganserat dan klorofil, kaya dengan mineral, baik untuk pesakit
kencing manis, merendahkan kolestrol, dan anti-tumor dan anti-bakteria.
Vitamin yang ditemui dalam Alfalfa:
Vitamin A –
untuk penglihatan. Membina ketahanan terhadap jangkitan, terutamanya
dalam saluran pernafasan; menggalakkan pertumbuhan sel; menggalakkan
kulit yang sihat dan adalah penting semasa kehamilan.
Vitamin E –
melindungi sel-sel terhadap kerosakan daripada sinaran dan matahari dan
pencemaran udara; kesihatan jantung, kardiovaskular dan kesihatan otot;
memperbaiki fungsi imun; menguatkan otot di dalam badan; membantu
membawa nutrien ke sel-sel dan membantu menguatkan dinding pembuluh
darah; membantu fokus mata.
Vitamin U – menggalakkan kesihatan badan untuk membantu mengatasi ulser peptik.
Vitamin B6 –
membantu asimilasi makanan dan metabolisme protein dan lemak;
menggalakkan kesihatan saraf dan kulit; membantu mengurangkan loya.
Vitamin K – penting bagi pembekuan darah; penting dalam fungsi hati; menyumbang kepada kecergasan dan panjang umur.
Vitamin D –
mengawal penggunaan kalsium dan fosforus di dalam badan dan oleh itu
diperlu kanuntuk pembentukan gigi dan tulang yang kuat dan sihat.
MINERAL yang ditemui dalam Alfalfa:
Kalsium –
membina dan mengekalkan tulang dan gigi; membantu darah membeku,
membantu dalam kecergasan dan daya tahan; mengawal rentak jantung, melegakan saraf.
Zat Besi – diperlukan dalam pembinaan hemoglobin; membantu pengangkutan oksigen di dalam darah.
Kalium – perlu bagi saraf otot, tindakan jantung dan tindak balas enzim; juga untuk digests lemak.
Fosforus – diperlukan untuk tulang yang normal dan struktur gigi. Saling berkait dengan tindakan kalsium
dan Vitamin D. Meningkatkan peranan tisu saraf.
Klorin (klorida) – elektrolit penting yang membersihkan dan menyucikan badan; mengawal metabolisme lemak, gula dan kanji.
Sodium –
mengawal keseimbangan cecair di seluruh badan, meneutralkan asid,
menghalang pembekuan darah, mengaktifkan limpa, usus dan fungsi perut.
Silikon Magnesium – membantu badan untuk menangani sembelit; ketahanan saraf; melindungi kulit dan badan, dan merangsang fungsi otak.
Lain-lain KEISTIMEWAAN Alfalfa:
Kaya dengan protein –
18.9% berbanding daging lembu ,3.3% berbanding susu dan 13.1%
berbanding telur. (Otot terdiri protein dan kurang protein menyebabkan
keletihan dan kelesuan) –> membantu dalam penyusuan ibu
Akar alfalfa yang dalam mencari mineral penting dalam tanah, yang tidak kesampaian oleh tumbuh-tumbuhan lain.
Alfalfa adalah milk booster yang sekian lama digunakan di benua Amerika.
credit : http://hebatkan.blogspot.com/
0 comments:
Post a Comment